İSTANBUL (İGFA) – Halk ortasında Domuz gribi olarak bilinen influenza, virüslerin etken olduğu bir teneffüs yolu enfeksiyonudur. Domuz gribi belirtileri nelerdir? Kimler grip aşısı olmalı?
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Servet Öztürk merak edilen soruları yanıtladı.
DOMUZ GRİBİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
İnfluenza A (H1N1) virüsüne maruz kalmış şahıslarda 1-2 günlük bir kuluçka periyodundan sonra ansızın belirtiler görülmeye başlanır. Domuz gribine işaret eden bu belirtileri şöyle sıralayabiliriz;
Yüksek ateş, Baş ve eklem ağrısı, Yorgunluk ve halsizlik, Öksürük , Üst teneffüs yolu akıntısı
Domuz gribine görülen yüksek ateş 5 güne kadar sürebilir. Rastgele bir kronik hastalığı olmayan bireylerde hakikat tedavi ve sağlıklı bir beslenme ile bu belirtiler ekseriyetle bir hafta içinde yok olur. Güzelleştikten sonra hasta bir müddet daha kendini halsiz hissetmeye devam edebilir. Hastanın kronik bir rahatsızlığı varsa yahut yaşlıysa ömrü tehdit eden komplikasyonlar görülebilir bu komplikasyonlara en çok akciğerde rastlanır. Virüsün yahut hastalık sırasındaki bakterilerin tesiriyle zatürre görülebilir.
DOMUZ GRİBİ VE SOĞUK ALGINLIĞI NASIL AYIRT EDİLİR?
Birbiri ile emsal belirtiler gösteren influenza ve soğuk algınlığı çoklukla birbirine karıştırılır. Her iki hastalığın temelinde viral bir enfeksiyon olsa da farklı virüsler tarafından meydana gelir.
Bu iki viral hastalığın ortasındaki en değerli fark domuz gribinde ateş olması; soğuk algınlığındaysa olmamasıdır. Ayrıyeten soğuk algınlığı esnasında şahıslar ekseriyetle günlük rutinlerine devam edebilirken domuz gribi çok derecede eklem ağrısı ve halsizliğe yol açabilir bu nedenle şahıslar dinlenme gereksinimi duyar. Her iki hastalıkta da burun akıntısı yahut tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve öksürük olabilir.
DOMUZ GRİBİ HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?
Domuz gribi, şahıstan şahsa çoklukla öksürme, aksırma esnasında ortama yayılan ve virüs içeren damlacıklarla bulaşır. Bu damlacıklar birkaç saat boyunca havada kalabilir ve insanlara hastalığı bulaştırabilir. Bu nedenle kalabalık ortamlarda bulunan şahısların maske kullanımı ve el hijyenine dikkat etmesi gerekmektedir. COVID-19 salgını sırasında oluşan toplumsal uzaklık, maske ve dezenfektan kullanımı üzere alışkanlıkların devam ettirilmesi bireyleri influenza A virüsüne karşı koruyacaktır.
TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
İnfluenza semptomları başladıktan sonraki 48 saat içerisinde başlanacak antiviral tedavinin aktifliği hayli yüksektir. 48 saatten sonra başlanan tedavinin tesiri hayli düşüktür. Bu nedenle erken teşhis için bilhassa influenza teşhisli kimseyle temas eden, ateş, baş ve yaygın beden ağrısı olan hastaların test yaptırmaları erken tedavi için uygun olacaktır.
Doktor tarafından reçete edilen antiviral ilaçların yanında; ağrı kesici ve ateş düşürücü üzere ilaçlar, istikrarlı beslenme, bol sıvı alımı ve yatak istirahati bu hastalığın tedavisine kıymetlidir. Sanılanın bilakis bu hastalıkta antibiyotik tesirli değildir. Antibiyotik tedavisi lakin domuz gribine ek olarak gelişen bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlarda, tabip tarafından önerildiğinde kullanılabilir.
GRİP AŞISINI KİMLER YAPTIRMALI?
Maske kullanımı, toplumsal ara ve el hijyenine itina gösterilmesinin yanı sıra gripten korunmadaki en tesirli metot aşıdır. Her yıl tertipli olarak yenilenmesi gereken aşıların içeriği Dünya Sıhhat Örgütü’nün teklifleri dikkate alınarak hazırlanır. Aşı, 6 aydan büyük ve yumurta alerjisi olmayan herkese önerilse de kimi kümelerin aşı olması öteki kümelere göre daha kıymetlidir. Şayet siz de aşağıdaki kümelerden birine giriyorsanız yıllık grip aşınızı olmalısınız;
- 50 yaş ve üzeri kişiler
- Palyatif bakım alanlar
- Huzur konutunda kalanlar
- Kronik akciğer ve kalp hastalıklarına sahip kişiler
- Kronik böbrek hastalığına sahip kişiler
- Şeker hastalığı olanlar
- Otoimmün hastalığı olanlar
- Hamileler
- Sağlık çalışanları