Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubattaki Kahramanmaraş merkezli sarsıntının üzerinden 2 aydan fazla bir mühlet geçerken, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tüm üniteleri ile olayın yaşandığı birinci andan itibaren değişik bölgelerde maddi manevi dayanağını sürdürüyor.
Konteyner kentler, konteyner çarşılar ile gerek toplumsal ömrün devamlılığı, gerek ekonomik hayatın tekrar canlanması ismine atılan adımlara dayanak olan Kayseri Büyükşehir Belediyesi, en büyük altyapı kuruluşu olan KASKİ ile de Kahramanmaraş’ta altyapının tekrar fonksiyonel hale getirilmesine kıymetli ölçüde katkı sağladı.
“7/24 TEMELİNE NAZARAN ÇALIŞMA YAPTIK”
Büyükşehir Belediye Lideri Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri Su ve Kanalizasyon Yönetimi (KASKİ) Genel Müdürlüğü gruplarının bölgede ziyan gören altyapıyı tekrar faaliyete geçirerek, afetzedelerin hizmetine sunmak için 7/24 temeline nazaran çalışma yürüttüğünü belirterek şunları kaydetti:
“KASKİ’miz içme suyu, atık su, mekanik-elektrik takımları ile alanda altyapı kavramına giren tüm hizmetleri tekrar fonksiyonel hale getirebilmek için birinci günden itibaren nitekim çok güç koşullarda fedakârca çalışma yürüttüler. Hâlâ da sürdürüyorlar. Üzücü olayın birinci günlerinde ömrün temel kaynağı olan suya erişimde mağduriyet yaşanmaması için ziyan gören çizgiler titiz bir çalışma ile eski haline kavuşturuldu. Değerli aralar kat edildi. Gruplarımız birinci günlerde su temin ve dağıtım tesislerinde elektrik sistemlerinde yaşanan aksamaları evvel tespit ettiler, daha sonra süratli bir formda onararak su iletiminin sağlanmasına vesile oldular. Kasvet yaşanan yerlerde bölge sorumlusu gruplarımız ile koordineli bir halde hareket edilerek mağduriyet önlenmeye çalışıldı. Arıza tespit edilen elektrik trafoları, elektrik panoları, su pompaları onarılarak tekrar faaliyete geçirildi. Gereksinim duyulan bölgelerde ise hidrafor sistemi devreye alınarak kesintisiz bir halde su iletimi sağlandı. Tüm imkânlar seferber edilerek son teknoloji grup ve ekipmanlar ile hasar gören altyapı yine fonksiyonel hale getirildi. Çok şükür şuan altyapı ile ilgili değerli bir eksik kalmadı.”
Bölgede hayatın olağana dönmesi ismine vatandaşların barınma gereksinimlerini karşılamaya yönelik çalışmalar da yapıldığını belirten Lider Büyükkılıç, “Diğer yandan hayatın olağanlaşması için oluşturulan süreksiz barınma yerlerinde konteyner kentler ve çadır kentler için gerekli altyapı faaliyetleri eksiksiz biçimde yerine getiriliyor. Son birkaç günde Kahramanmaraş’ta 110 adet WC ve 84 adet duşakabinin pak ve atık su kontakları, 42 adet şofbenin elektrik temasları, 181 adet aydınlatma işi, 53 adet çamaşır ve kurutma makinesinin ilişkileri yapıldı. Öteki yandan Adıyaman’da da inşasına başladığımız konteyner çarşımızın altyapı çalışmaları tamamlandı. Meseleler büsbütün giderilene kadar tüm bölgelerimizde dayanağımız devam edecek” formunda konuştu.